Η εικονική συνεργασία

Ποιο είναι το περιεχόμενο της εικονικής συνεργασίας, με ποια μέσα γίνεται πράξη και ποια η άμεση σχέση της με το μέλλον της εργασίας;

Η εικονική συνεργασία ως πρακτική είναι το μέλλον της εργασίας. Μιλάμε, δηλαδή, για ομάδες εργασίας που μπορεί να δουλεύουν σε ένα κοινό project, αλλά είναι διάσπαρτες σε διάφορα μέρη του κόσμου και δουλεύουν με ηλεκτρονικά μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον εργασίας. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να βρίσκεται στην Αθήνα και άλλοι στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Μόσχα, στο Τόκυο ή στο Μπουένος Άιρες και όλοι αυτοί να αποτελούν μια ομάδα που δουλεύει σε ένα έργο και «συναντιέται» καθημερινά, όπως μια ομάδα που πηγαίνει στο γραφείο της. Ίσως τα μοναδικά όρια που έχουν να διαχειριστούν είναι η διαφορά ώρας ή, αν προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα (για παράδειγμα, αν πρόκειται για μια μουσουλμανική χώρα με μια χριστιανική ή εβραϊκή χώρα), να πρέπει να διαχειριστούν το γεγονός ότι δε συμπίπτουν οι αργίες τους.

Πέρα από αυτό, όμως, υπάρχουν και κάποιες άλλες πολύ βασικές δυσκολίες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Όταν ένας άνθρωπος δουλεύει εικονικά, πολύ συχνά δουλεύει από το σπίτι του, γεγονός που σημαίνει ότι δουλεύει μόνος του. Αυτό αποτελεί πολύ μεγάλη πρόκληση, γιατί πρέπει να το σκεφτούμε ως προς την καθημερινότητα και την επαναληψιμότητά του. Κάποια στιγμή ο εργαζόμενος δεν θα βγάλει τις πιτζάμες του. Αυτό θα επηρεάσει πολύ τις συνήθειες και τη διάθεσή του, που σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος σε επίπεδο δεξιότητας θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά και νευρολογικά και ψυχολογικά ποιος είναι και ποιες είναι οι αδυναμίες του. Είναι, λοιπόν, θέμα εκπαίδευσης να μπορέσει να το διαχειριστεί.

Μια άλλη δεξιότητα που πρέπει να κατακτήσει έχει να κάνει με τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μέσων που θα του επιτρέψουν να διαχειριστεί αποτελεσματικά όλο το λογισμικό λειτουργίας μέσα στο εικονικό περιβάλλον εργασίας και συνεργασίας. Σήμερα, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μόνο και μόνο γιατί αποκτούν αυτήν τη δεξιότητα και όλο και περισσότεροι δουλεύουν σε εικονικά περιβάλλοντα.

 

Απόσπασμα από ραδιοφωνικό στιγμιότυπο του κ. Γιάννη Στεργή, President & CEO hyphen SA, για την εκπομπή protifora αriston project.

 

Copyright © 2017 Yannis Stergis
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή χρήση μέρους ή όλου χωρίς την έγγραφη άδεια του Γιάννη Στεργή.