Διαπολιτισμική επίγνωση

Τι ακριβώς σημαίνει διαπολιτισμική επίγνωση και πώς συνδέεται με την αγορά εργασίας;

Υπάρχουν εταιρείες, όπως για παράδειγμα η hyphen SA, που αποτελεί και πιλότο της the αriston project, η οποία έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και απασχολεί πάρα πολύ κόσμο σε διάφορα σημεία του κόσμου. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν σε κοινά projects, σε κοινές ομάδες και είναι διάσπαρτοι σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Τα μέλη, δηλαδή, που απαρτίζουν μια ομάδα που διαχειρίζεται ένα συγκεκριμένο project μπορεί να βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, στο Ντουμπάι, στη Μόσχα ή στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Με άλλα λόγια, μιλάμε για διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές ευαισθησίες και με ανθρώπους που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες και έχουν διαφορετική κουλτούρα.

Για να μπορέσουν να συνεργαστούν υπό την πίεση των προθεσμιών του project, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διαθέτουν ορισμένες πολύ κοινές δεξιότητες. Πρώτον, να μιλάνε οπωσδήποτε μια κοινή γλώσσα. Δεύτερον, να έχουν κοινή επαγγελματική εμπειρία και δεξιότητες που συμβάλλουν στην περαίωση του project. Τρίτον, να μπορούν οπωσδήποτε να συμβάλλουν στο έργο μέσα σε ένα εικονικό εργασιακό περιβάλλον και τέταρτον, να έχουν μια ελάχιστη επίγνωση των ευαισθησιών που φέρει ο καθένας από το πολιτισμικό και επαγγελματικό του background. Άλλες ευαισθησίες έχει ο καθολικός Αργεντίνος, άλλες ο ορθόδοξος Ρώσος και άλλες ο πολιτικά ορθός αγγλοσάξονας Νεοϋορκέζος. Επιπλέον, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επίγνωση του τι μπορεί να προσβάλλει έναν συνεργάτη που βρίσκεται σε κάποιο άλλο σημείο του κόσμου ή τι μπορεί να κάνει τον άλλον να χαρεί, γιατί φυσικά θέλουμε να έχουμε χαρούμενους συνεργάτες για να συνεργαζόμαστε με καλούς όρους. Πάνω απ’ όλα, όμως, οφείλουμε να ξέρουμε ότι στην πορεία μπορεί να προκύψουν άγνωστες καταστάσεις, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή, χωρίς να πάρουμε κάτι προσωπικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθουμε να μην παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά και να βάζουμε τη δουλειά πάνω απ’ όλα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι σε δύο χρόνια που θα τελειώσει ένα project, μπορεί να μεταπηδήσουμε σε ένα άλλο project, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συνεργαστούμε με ανθρώπους από κάποιο άλλο σημείο του κόσμου. Σε έναν παγκόσμια διασυνδεδεμένο κόσμο, ο κάθε εργαζόμενος δουλεύει εκεί που βρίσκει δουλειά. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα ότι δουλεύουμε σε μια κοινότητα και ένα εργασιακό περιβάλλον που περικλείει, επί της ουσίας, όλη τη Γη.

Απόσπασμα από ραδιοφωνικό στιγμιότυπο του κ. Γιάννη Στεργή, President & CEO hyphen SA, για την εκπομπή protifora αriston project.

 

Copyright © 2017 Yannis Stergis
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή χρήση μέρους ή όλου χωρίς την έγγραφη άδεια του Γιάννη Στεργή.